Παίρνουμε 5 κιλά ,περίπου φρέσκο τυρί, αλεσμένο και στραγγισμένο καλά οποιουδήποτε είδος. Το κάνουμε 20 βολάκια περίπου (μικρές μπάλες τυριού σε σχήμα κωνικό πυραμίδας) και τα τοποθετούμε επάνω σε σανίδι η σε (καλαμωτή). Το μέρος που τοποθετούμε τα βολάκια, πρέπει να είναι δροσερό ,κατά προτίμηση η κοπανιστή φτιάχνεται από τον Απρίλιο έως Ιούλιο .Τα βολάκια τα αφηνουμε στην καλαμοτη ,για 4-5 μερες και μετα τα ξανα αλεθουμε η με μηχανη η με τα χέρια και το τυρί το αλεσμένο το τοποθετούμε σε γυάλα η σε (μπουρνιά), πιεζοντας καλα το τυρι να πατωσει πολλη.
Προσεχουμε να μην γεμισει μεχρι επανω η γυάλα , γιατί φουσκώνει και θα χυθεί το βούτυρο έξω.
Σκεπάζουμε τη γυάλα στο επάνω μέρος με πανί ψιλό και την βάζουμε σε παράθυρο όχι όμως να τη βλέπει ο ήλιος , για να χύσει το βούτυρο .Όταν χύσει το βούτυρο την παίρνουμε από το παράθυρο και τη βάζουμε σε μέρος δροσερό .
Από αυτή τη στιγμή το τυρί μπορούμε να το δοκιμάσουμε .
Όσο πιο πολύ μένει το τυρί μέσα στη γυάλα τόσο πιο πικάντικο γίνεται .
Ελαφρός πικάντικο μόλις χύσει το βούτυρο .
Βαρύ πικάντικο σε ένα μήνα μετά , όταν χύσει το βούτυρο .
Εάν θέλετε να μην γίνει πιο πικάντικο από τη μέρα που το δοκιμάσατε συντηρήσετε τη γυάλα στο ψυγείο .Όχι στην κατάψυξη αλλά στην συντήρηση .
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΚΑΙ
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ
Ζ.Μ
Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου